TIOP 1.2.3/09/1

umft.gif


Pályázat megnevezése: Nemzeti Fejlesztési Terv - Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében Könyvtári szolgáltatások, összehangolt infrastruktúrafejlesztése – „Tudásdepó Expressz” támogatása

Kódszám: TIOP – 1.2.3/09/1 – 2010 – 0039

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A pályázat alapvető célja: A konstrukció célja, hogy erősítse a könyvtárak oktatási-képzési szerepét a könyvtárak együttműködésén alapuló, korszerű IKT infrastruktúra-fejlesztéssel. A közoktatás támogatása érdekében megteremtse az infrastrukturális feltételeket a könyvtárak együttműködésén alapuló szolgáltatások fejlesztéséhez, a könyvtárakban őrzött dokumentumokhoz és információvagyonhoz történő, helytől független, egyenlő esélyű hozzáféréshez.

2010.02.08-án a Tolnai Lajos Német Nemzetiségi és Kéttannyelvű Gimnázium és a Hegyhát Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény konzorciumot hozott létre a pályázaton való részvétel céljával, "Összefogás a Hegyháton" néven (konzorciumi megállapodás pályázat benyújtására/megvalósítására). A közösen benyújtott pályázat címe: "Összefogás a Hegyháton" - Esélyegyenlőség biztosítása modern könyvtár segítségével.

A pályázat végrehajtásában részt vevő 2 oktatási intézmény 7.588.250 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Mindkét résztvevő intézmény korszerűsíttette a könyvtárának elektromos hálózatát, illetve UTP hálózatot építtetett ki az informatikai eszközök számára. Az általános iskolában a padlózatot szülői támogatással újították fel, valamint mindkét helyen saját forrásból ki lettek cserélve a lámpatestek. Az általános iskolában megvásárolták a Szirén könyvtári rendszert, amely lehetővé teszi az internetes könyvtárközi kölcsönzést, az országos közös katalogizáló rendszer, valamint az országos virtuális könyvtár használatát. A gimnáziumban már néhány éve használják a Szirén rendszert.

Munkálatok képei az általános iskolában és a gimnáziumban.

A projekt átadóünnepségének képei az általános iskolában és a gimnáziumban.


A gimnázium által beszerzett informatikai eszközök és szoftverek listája:

 • 10 db asztali számítógép (Intel i3 processzor, 2 gb ram, 320gb merevlemez) + billentyűzet, egér, fejhallgató
 • 10 db 19"-os TFT monitor
 • 10 db Windows Vista Home OEM operációs rendszer
 • 1 db HP 1522nf nyomtató/scanner/fax
 • 1 db szerver számítógép - a következő alkatrészekből összeállítva: Intel S3420GPLC alaplap, Intel XEON 3430 processzor, 4x1Tb Western Digital Raid Edition merevlemez, 4 GB ECC memória
 • 1 db Mustek ScenExpress A3 USB Scanner
 • ABBYY FineReader 10 Professional - OCR szoftver
 • 1 db TP-Link TL-SG2216WEB menedzselhető, 16 portos gigabites switch
 • 1 db Linksys WRT 320N wlan router

  A pályázat keretében beszerzett 10 db asztali számítógép jelenleg a gimnázium leg korszerűbb gépei. Tökéletesen alkalmasak az interneten keresztüli ismeretszerzésre, valamint a scannerek és a karakterfelismerő szoftver (ABBYY FineReader) segítségével saját anyagok elkészítésére is. Az A3-as szkenner beszerzését az indokolta, hogy sok esetben a könyvek mérete - különösen amik képzőművészettel foglalkoznak - meghaladja az A4-es méretet, aminek a scannelése egy kisebb lapolvasóval macerás, így ezt a problémát kiküszöböltük.


  A számítógépeket teljesítményük alkamassá teszi videók vágására, készítésére, ezért a könyvtár hivatalos nyitvatartási idején kívül ezeket a gépeket tudjuk használni informatikai szakkörökhöz, ahol elsődleges a már említett kép és videó kezeléssel/szerkesztéssel ismerkedhetnek meg a tanulók, valamint az Ein-Stein diákújság szerkesztéséhez is igénybe tudják venni az eszközöket. A hálózatos multifunkciós nyomtatóval is a diákok munkájának egyszerűsítése és hatékonyabbá tétele volt a cél, valamint, hogy már a gimnáziumban megismerkedjenek ezekkel a technológiákkal, és később munkahelyen/felsőoktatásban bátrabban és önállóbban tudják használni a hasonló megoldásokat.

  
A szerver számítógép beszerzésével mód nyílt a gimnázium eddigi alacsony teljesítményű szervergépének a cseréjére, a nagy kapacitású merevlemezeknek köszönhetően pedig több adatot - képeket, videókat tudnak a diákok biztonságosan tárolni és megosztani egymás közt. A szervergépben az adatok tárolásáról és biztonságáról 4 db 1 terrabyte kapacitású merevlemez gondoskodik, amik RAID10 tömbbe vannak kötve, azaz egy-egy vincseszter tartalma tükrözve van egy másikra, majd ez a két tükrözött tömb össze van fűzve, hogy a rendszer egyben lássa a tárkapacitást. Ebben az esetben adatveszteség gyakorlatilag csak akkor fordulhat elő, ha legalább 3 vincseszter hibásodik meg egyszerre. A biztonságos és folyamatos működést segíti egy nagy teljesítményű szünetmentes tápegység is. A szervergép adattárolás (fileserver) mellett proxyként is üzemel - ami ki lett egészítve egy tartalomszűrő és víruskereső megoldással. A proxyszerver külön merevlemezt használ a terhelés szétosztása miatt. A 16 portos gigabites switch a nagyobb adatmennyiség mozgatása és a több számítógép kiszolgálása miatt vált szükségessé. A vezetéknélküli routert az olvasószobában helyeztük el, a hozzáféréshez szükséges jelszó tanulóink számára elérhető, a hálózatot szabadon használhatják. A 2010-es év folyamán érkeznek még másik pályázatból tanulói netbookok, amiknek egy része szintén az olvasószobába lesz elhelyezve.

  Az asztali számítógépeken 64 bites Windows 7 operációs rendszer fut (a tisztaszoftver program keretén belül szabadon telepíthető az intézmény gépeire, amennyiben van frissítési alap - ezt biztosítja a 10db Windows Vista Home). Szintén a Tisztaszoftver program biztosít lehetőséget a Microsoft Office 2007 használatára, ez is valamennyi asztali gépre telepítésre került, valamint jónéhány ingyenes szoftvert is használhatnak a diákok: IrfanView képnézegető és egyszerű szerkesztő, OpenOffice.org rodai programcsomag, GIMP professzionális képszerkesztő, NVU weboldal szerkesztő, K-Lite Codec Pack codec csomag videók lejátszásához és tömörítéséhez, 7Zip tömörítő, Ashampoo Burning Studio 6 Free cd/dvd iró. Vírusvédelemről a VirusBuster 64 bites verziója gondoskodik. A szervergépen 64 bites CentOS (linux) operácios rendszer fut, Samba fileszerverrel és Squid proxyval, mindkettő vírusvédelmét az ingyenes ClamAV látja el.

  A számítógépeket igyekeztük úgy elrendezni (mint az a képekből is látszik), hogy azok csoportmunkára is alkalmasak legyenek: 2-2 gépet fordítottunk egymással szembe az asztalon. Az első két gépbe be lett helyezve egy-egy firewire kártya, hogy ilyen eszközöket is lehessen használni, valamint az egyik első géphez kapcsolódik az A3-as scanner, és erre lett telepítve az ABBYY FineReader karakterfelismerő program.Az általános iskola által beszerzett informatikai eszközök és szoftverek listája:

 • 5 db asztali számítógép (Intel E6300 processzor, 2 GB ram, 320 Gb merevlemez) +billentyűzet +egér
 • 5 db 19" TFT monitor
 • 1 db DELL E5400 Notebook
 • 1 db HP Laserjet 2300DN nyomtató
 • 1 db HP ScanJet G4010DN scanner
 • 1 db Cisco 8 portos swicth
 • 1 db Planet WAP 4036 wlan router
 • 1 db Plextor NAS 2x500GB
 • Szirén könyvtári rendszer 5 éves licenszel

  A pályázat keretében az iskola tanuló és osztálylétszámai alapján, illetve a rendelkezésre álló hely miatt 5 db asztali számítógépet szereztünk be (HP LE 1851w monitor, Compaq 500B mikrotorony+billentyűzet, egér). Így a diákok az órákon akár kis csoportokat kialakítva is dolgozhatnak. Illetve lehetőség van rövid önálló feladatok megoldására akár a könyvtári órákon (pl. keresés az elektronikus katalógusban), akár más órákon. A gépek segítségével könyvtári kereséseket hajthatnak végre az interneten és a Szirén rendszerben. A könyvtárhasználat a munkaállomások beszerzésével beépül az oktatásba, s egyúttal felkészíti a tanulókat az információs rendszerek iskolán kívüli kezelésére.

  A hozzájuk csatlakozó, nyomtatót (HP LaserJet P20555d) és scannert (HP ScanJet G4010) a könyvtáros munkaállomásához csatoltuk, hogy azok működését, működtetését a könyvtáros felügyelni tudja. Használatukban segítséget tudjon nyújtani a diákoknak. A nyomtató kétoldalas nyomtatási képessége nagy segítség az iskolai újság és a feladatlapok készítésében, csakúgy mint a scanner.

  A külső háttértárolóra (Plextor 1TB 3,5”) a megnövekedett elektronikus adat mennyiség miatt volt szükség (pl. a diákok számára az osztályonkénti bontáshoz, és nem utolsó sorban a Szirén rendszer alklamazásához, stb.), amit a meglévő szervergépünkhöz csatoltunk. 

  A hordozható számítógépet (HP ProBook 6545b) a könyvtáros, mint „mozgó” könyvtárat használja, hiszen általa és a Wifi router segítségével az iskola bármely pontján elérheti az elektronikus katalógust, így könyvtári bemutató órákat is bárhol tarthat, s ezáltal is hangsúlyozhatja a diákok számára a rendszer rugalmasságát. A Notebook további előnye, hogy általa az állomány feldolgozása lényegesen egyszerűbb lett, hiszen a gépet oda tudjuk vinni a polcon lévő könyvekhez, s nem fordítva, több száz kilót megmozgatva kell a könyvtárosnak dolgoznia.

  Az elektronikus katalógus kiépítéséhez a Szirén integrált könyvtári rendszert vásároltuk meg, melynek révén megteremthetjük az elektronikus kölcsönzés feltételeit. Az 5 éves licensz szerződés egyrészt biztosítja a rendszer hosszú távú működését, másrészt lehetőséget ad az állomány feldolgozására. A rendszer lehetővé teszi az internetes könyvtárközi kölcsönzést, az országos közös katalogizáló rendszer valamint az országos virtuális könyvtár használatát. Mivel a gimnáziumban néhány éve már működik a rendszer, így a két könyvtár, a két intézmény közötti együttműködés is hatékonyabb lehet.

  A Planet GSD 803 Ethernet Switch és a Planet WAP-4036 Wireless Access Point a könyvtári vezeték nélküli hálózat kiépítéséhez lett felhasználva, mely a fent leírt rugalmas alkalmazását teszi lehetővé, mind a Szirén programnak, mind az internet egyéb alkalmazásainak.

  A pályázat keretében korszerűsítettük az elektromos rendszert is, melyről elavultsága miatt már nem tudtuk volna üzemeltetni az új eszközöket. Illetve szükség volt az olvasóterem világításának felújítására is, mely egészségtelen és balesetveszélyes volt.

  A beszerzett eszközökkel és a Szirén könyvtári rendszerrel az általános iskola könyvtára biztosítja a diákok és tanárok számára a könyvek kölcsönzésének a lehetőségét. A pedagógusok számár ezen felül szintén a Szirén rendszernek köszönhetően hatékonyabban működhet a könyvtárközi kölcsönzés is. Az új informatikai eszközökkel és lehetőségekkel célunk, hogy vonzóbbá tegyük a könyvtárat a diákok számára, s a könyvtárhasználat által a tanulók látóköre és ismereteik bővüljenek, megtanulják az önálló információ szerzés modern eszközeinek használatát, lehetőségeit.